Nederlandse EV-markt maakt een flinke groei door 

29.01.2024 Anne Agterbos

Nederlandse EV-markt maakt een flinke groei door 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft vorige week een rapport gepubliceerd over de ontwikkelingen in de sector voor elektrische voertuigen (EV) tussen 2020 en 2022. Volgens het rapport draagt de EV-industrie in toenemende mate bij aan de economische positie van Nederland.

In Nederland rijdt 4 procent van de totaal 9 miljoen auto’s elektrisch. Dit aantal moet flink omhoog gaan om het emissiedoel van 100 procent nieuwverkopen van batterij-elektrische auto’s in 2030 te behalen. Wereldwijd is Nederland één van de landen met de grootste marktaandeel van elektrische voertuigen en beschikbaarheid van laadinfrastructuur. 

Tussen 2019 en 2021 groeide de toegevoegde waarde van de EV-sector in Nederland met 77 procent, van 2,05 miljard euro naar 3,63 miljard euro. In diezelfde periode is de werkgelegenheid met 56 procent toegenomen in de EV-sector.

Slimme laadoplossingen en elektrische werktuigen
Daarnaast is Nederland koploper in laadinfrastructuur en slimme laadoplossingen. De beperkte netcapaciteit kan de uitrol van EV’s enerzijds beperken, maar kan anderzijds een stimulans bieden om opzoek te gaan naar slimme laadoplossingen. Een andere belangrijke ontwikkeling is de opkomst van elektrische mobiele werktuigen. Nederland is koploper in het gebruik en de ombouw van deze mobiele werktuigen in Europa. 

Kansen
Volgens het rapport liggen er grote kansen voor de productie, het onderhoud en de recycling van batterijen van batterijen in Nederland. Deze industrie is relatief jong, maar kan een op den duur bijdragen aan de groei van de Nederlandse economie.